Fanfareorkest

Het groot orkest van OBK Westervoort is een Fanfareorkest met ongeveer 45 leden. Ons voornaamste doel is om 4 maal per jaar een mooi en uitdagend concertprogramma uit te voeren. Dit doen we op zo hoog mogelijk muzikaal niveau (1e divisie). Dit niveau proberen we mede te handhaven door – iedere vijf jaar – deel te nemen aan KNFM concertconcoursen in de 1e divisie Fanfare. Daarnaast staat ook de opleiding van jeugdleden binnen het Fanfareorkest hoog in het vaandel.

In het najaar geeft OBK jaarlijks een (thema-)concert in Westervoort of  een concert in samenwerking met een andere vereniging. Op de eerste zondag in januari volgt het nieuwjaarsconcert, een feestelijke, muzikale opening van het jaar in zalencentrum Wieleman te Westervoort. In het voorjaar wordt een concert gegeven en vlak voor de zomervakantie sluiten we het muzikale jaar af met een concert in de buitenlucht. Naast het fanfareorkest treedt ook het leerlingenorkest op tijdens deze concerten. Meer informatie over het leerlingenorkest is hier te vinden.

Naast deze concerten verleent OBK haar bijdrage aan de muzikale uitvoeringen rondom Sinterklaas, Koningsdag, en 4 mei / herdenking. Daarnaast speelt een groot aantal leden van OBK mee met het ‘Balkoncert’ dat ieder jaar op een zaterdagavond in juli op het dorpsplein van Westervoort wordt gehouden.

Kijken of meespelen?

Wil je een keer kijken of meespelen? Dan ben je van harte welkom. Klik dan hier voor onze contactgegevens. We zijn altijd op zoek naar versterking, alle instrumenten zijn welkom.

Dirigent

Sinds december 2022 heeft het Fanfareorkest van OBK een nieuwe dirigent: Martijn Krijnen. Martijn voelt de sfeer uitstekend aan, inspireert en motiveert door zijn gedrevenheid en invoelingsvermogen. Van huis uit is hij slagwerker. Toen hij vijf was, trommelde hij al enthousiast mee in de drumband van zijn geboortedorp Beek en Donk

Chris Leenders, slagwerker van het Residentie Orkest, werd zijn leermeester. Klassiek slagwerk werd ook zijn hoofdvak op het conservatorium van Rotterdam met als bijvakken piano en trombone. In Den Haag studeerde hij orkestdirectie voor harmonie en fanfare.

Vanaf 2004 heeft hij de leiding gehad over verschillende orkesten. Maar slagwerker is hij gebleven o.a. bij het gerenommeerde Doelen Ensemble in Rotterdam, dat moderne klassieke muziek speelt. Kortom een ervaren musicus en dirigent, die de lat hoog legt, maar toch vooral ook uitgaat van wat de muzikanten willen en kunnen.

Geschiedenis

Fanfare Oefening Baart Kunst werd opgericht in Westervoort op 20 oktober 1920 en gaat daarmee haar 100-jarig jubileum tegemoet. OBK speelt al sinds 1954 in de hoogste afdeling (1e divisie) van de amateurmuziek. De laatste concoursdeelname was op 17 november 2018 in de Hanzehof in Zutphen, waar het fanfareorkest een eerste prijs behaalde in de 1e divisie. 

Voor meer informatie over het ontstaan van OBK, zie hier